Baka bullar, baguetter eller bröd


Ett sätt att hålla nere matkostnaderna är att baka själv. Med det recept som jag använder så kostar mina bullar ca 40 öre styck. Då köper jag vetemjöl i förpackningar om 5 kg. Jag började med att köpa boken Bröd, bröd bröd – Recept, råd och genvägar av Martin Johansson. Jag kan verkligen rekommendera er att köpa denna bok, trots att jag inte vill uppmuntra någon till konsumtion. Jag valde ett recept i boken och har med tiden valt att modifiera det en aning. Jag tänkte här dela med mig hur jag går tillväga när jag bakar mina bullar.
Min bakutrustning
Min bakutrustning består av följande. Bunke, våg, degskrapa i plåt, degskrapa i plast, en stor sked, rostfri skopa, gammal krydburk med mjöl i, rostfri bunke, liten aluminiumbehållare.


Quick start guide, för den otålige, (bilder längre ner)
- Häll upp 350 gram vatten i en bunke.
- Tillsätt 3 gram jäst och 12 gram salt
- Rör ner 450 gram vetemjöl och blanda till en jämn smet, det tar ca en minut
- Låt jäsa svalt i 12-16 timmar, (10-15 grader)
- Skrapa ut degen på en mjölad bänk till en kvadrat på ca 25*25 cm
- Vik in samtliga 4 kanter mot mitten och vänd på degen
- Lägg över en kökshandduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme
- Dela upp degen i 9 bullar och rulla runt dem i lite mjöl
- Grädda på plåt i mitten av ugnen vid 250 grader i 15-20 minuter
Utförlig guide, för den som är intresserad av detaljer, (bilder längre ner)
Jag börjar med att hälla upp 350 gram vatten i en bunke. Sedan väger jag upp 3 gram jäst, och fyller på med 12 gram salt. Sedan väger jag upp 450 gram vetemjöl. Ibland så blandar jag i 100 gram rågsikt och 350 gram vetemjöl. Det händer även att jag kör med 450 gram vetemjöl special, då blir de lite “fluffigare” än med vanligt vetemjöl. Jag väljer dock det billigaste vetemjöl special som jag kunde hitta i en av de billigare butikerna.
När jag har hällt i mjölet så rör jag bara om så pass mycket så att det blir en smet, detta tar högst en minut att utföra. Sedan ställer jag bunken på golvet i mitt vardagsrum där det är lite svalare, 10-15 gerader, med locket på, och låter degen jäsa i 12-16 timmar. Jag sätter i regel smeten på kvällen och bakar morgonen efter.
När degen har jäst klart så skrapar jag ut den på en mjölad bänk med hjälp av min degskrapa i plast, jag använder sedan samma degskrapa till att smeta ut den till en kvadrat på ca 25*25 cm och viker in samtliga 4 sidor. Efter detta så vänder jag på degen, fiffar till den lite, mjölar den lite på ovansidan, lägger över en handduk och låter den jäsa i en timme och ibland mer. Jag använder en gammal kryddburk med mjöl i för att enkelt kunnna sprida ut mjöl på deg och bullar.
Efter jäsningen så delar jag degen i tre längder med min degskrapa i plåt. Föredrar man att baka baguetter så är det bara till att lägga dessa tre längder direkt på plåten och börja grädda. Vill man ha bullar, som jag oftast vill, så delar men lämpligtvis varje längd i tre delar vilket resulterar i nio bullar. Rulla runt bullarna aningen på den mjölade bänken och strö lite mjöl ovanpå dem. På detta vis så kan ni skippa bakplåtspapper och sparar då ytterligare några kronor när ni handlar. Jag använder min degskrapa i plåt för att vända runt bullarna på bänken.
Då jag bakar i vedspis så blir gräddningen lite speciell, temperaturen varierar mellan 150-300 grader beroende på hur hårt jag eldar. Blir det för varmt så blir de snabbt svarta på utsidan och lite kletiga i mitten, så jag fördrar faktist att baka med lite lägre temperatur, troligtvis runt 150-200 grader. Jag vänder även runt plåten var tredje minut, annars blir de som närmast eldstaden avservärt mer gräddade.
Med den lägre temperaturen, 150-200 grader, så gräddar jag i upp i 15-20 minuter. Och vid en högre temperatur, runt 250-300 grader, så rör det sig om 10-15 minuter.
Till er som har elektriska spisar så har jag bara två tips, lalborera er fram, eller gör som det står i orginalreceptet, sätt ugnen på 250 grader och grädda tills de får en fin brun fär, ca 15-20 minuter:)
Ibland väljer jag att baka bröd i en gryta, med precis samma recept, det som skiljer är gräddningen. Jag gör exakt samma moment som tidigare, men efter att jag har vikt in kanterna och vänt degen så lägger jag den i en mjölad gryta, med de invikta kanterna nedåt och låter degen jäsa timme i rumstemperatur med en kökshandduk ovanpå. Sedan gräddar jag med locket på i 30 minuter i samma temperatur som med bullarna, tar sedan av locket och gräddar i ytterligare 10 minuter, så totalt 40 minuter. Ni får laborera lite med när ni skall ta av locket, eventuellt så ska det av efter 20 min om man har en modern spis som går på electricitet fäljt av 20 min gräddning utan lock. Se bilder nedan.
Hoppas det smakar!
Med vänliga hälsningar //Patric Putte Brånhede
Hela baket sammanfattat i bilder, för den som inte orkar läsa

















Bröd, i gryta, eller grytbröd kanske det heter då



